Translate

2015. március 14., szombat

Tavaszi sütik

Apró csokis müzlis süti

Hozzávalók

  • A tésztához
    25 dkg ropogós, csokoládés müzli
    10 dkg méz
    1 darab kisebb citrom reszelt héja
    1 darab tojás
    5 dkg finomliszt, vagy Graham liszt
    8 dkg Rama 
  • A díszítéshez
    8 dkg tej, vagy étcsokoládé

Elkészítés

A müzlit turmixgépbe szórjuk, finomra turmixoljuk. Ezután a puha, szoba-hőmérsékletű Ramával, a mézzel, a citromhéjjal, a tojással és a liszttel összedolgozzuk. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük kb. fél órára. Nedves kézzel jó diónyi gombócokat formálunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 175 °C) 12-15 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, díszítésképpen olvasztott csokoládét csurgatunk a 
tetejére.

Müzlikorong

Pudingos sütemény


Hozzávalók

  • 4 tasak csokoládés pudingpor
    1 tasak sütőpor
    200 g porcukor
    100 g liszt
    4 db tojás
    2 evőkanál rum
    200 ml olaj
  • A krémhez
    250 g puha Rama
    200 g porcukor
    500 g túró
    100 g étcsokoládé
    5 szem eper a díszítéshez

Elkészítés

A tésztához keverjük össze a pudingport, a porcukrot és a lisztet a tojásokkal, a rummal és az olajjal. Egy tepsit Ramával kenjünk ki, öntsük bele a tésztát, a tetejét simítsuk el, és süssük 30 percig a 200 fokra előmelegített sütőben. A formából csak akkor vegyük ki, ha már teljesen kihűlt. A Ramát daraboljuk fel, keverjük habosra a porcukorral, majd adjuk hozzá a túrót is, és az egészet dolgozzuk simára. A krémet kenjük a tésztára. Az étcsokit reszeljük le, és szórjuk a túró tetejére. Tegyük a hűtőbe, és csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen lehűlt. A felszeletelt süteményt eperrel díszítsük.

Pudingos sütemény


Csokoládés málnatorta


Hozzávalók

  • 1 készen vásárolt csokoládés piskótakorong
    2 csomag vaníliás cukor
    18 dkg porcukor
    25 dkg Rama
    2 csomag vaníliás pudingpor
    3 dl tej
    1 kg friss málna
    0.5 dl likőr
    1 tasak habpor

Elkészítés

A málnát megmossuk, 25 szemet félreteszünk a díszítéshez, 30 dekát áttörünk, a többit papírtörölközővel leszárogatjuk. A pudingporból, a tejből és az áttört málna levéből, a tasakon olvasható előírás szerint, sűrű krémet főzünk, majd kihűtjük. A Ramát a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd kanalanként a kihűlt pudingot is hozzáadjuk. Egyharmadát félretesszük a díszítéshez. A piskótakorongot lapjában elfelezzük, az egyiket tálra helyezzük, egy tortakarikát ráhúzunk, és a likőrrel meglocsoljuk. A krém felével megkenjük, a leszárogatott málnával egyenletesen megszórjuk, majd a krém másik felét rákenjük. A másik tortalappal befedjük, a likőrrel meglocsoljuk, majd a félretett krémmel megkenjük és legalább 4 órára hűtőszekrényben dermesztjük. Tetejét a habporból készült tejszínhabbal, és a félretett málnával díszítjük. 

Csokoládés málnatorta


Macaron :)


Hozzávalók

  • 88 g mandulaliszt, finomra őrölt mandula
    160 g porcukor
    72 g tojásfehérje
    30 g kristálycukor
    ételfesték
  • Csokoládékrém töltelék naranccsal
    1 narancs reszelt héja
    150 g étcsokoládé
    50 g tejszín
    50 g narancslé
    35 g Rama
  • Eszközigény
    habzsák
    szilikonos sütőpapír

Elkészítés

 A fehérjét közepes fokozaton elkezdjük felverni. Ha már elkezdett habosodni, kisebb részletekben hozzáadjuk a kristálycukrot és félkeményre verjük. Vigyázzunk, ne verjük túl. Akkor jó, ha a habverő végén csőrt képez, de ezt meghimbálva nem cseppen le. Az ételfestéket is adjuk hozzá és a legerősebb fokozaton pár másodperc alatt dolgozzuk össze.
1.A fehérjét közepes fokozaton elkezdjük felverni. Ha már elkezdett habosodni, kisebb részletekben hozzáadjuk a kristálycukrot és félkeményre verjük. Vigyázzunk, ne verjük túl. Akkor jó, ha a habverő végén csőrt képez, de ezt meghimbálva nem cseppen le. Az ételfestéket is adjuk hozzá és a legerősebb fokozaton pár másodperc alatt dolgozzuk össze.
 A felvert tojásfehérjére rázúdítjuk az előre leszitált és összekevert porcukros mandulát.
2.A felvert tojásfehérjére rázúdítjuk az előre leszitált és összekevert porcukros mandulát.
 Laza mozdulatokkal elkeverjük, akárcsak a piskótatésztát.
3.Laza mozdulatokkal elkeverjük, akárcsak a piskótatésztát.
 A massza akkor jó, ha egy kiskanállal kiveszünk egy kis részt és az kb. 10 másodperc alatt elterül úgy, hogy eltűnik a kis csúcs a tetejéről. Ha nagyon gyorsan terül túlkevertük. Inkább lassan, de biztosan. Nem fog összeesni a hab amíg tesztelgetjük.
4.A massza akkor jó, ha egy kiskanállal kiveszünk egy kis részt és az kb. 10 másodperc alatt elterül úgy, hogy eltűnik a kis csúcs a tetejéről. Ha nagyon gyorsan terül túlkevertük. Inkább lassan, de biztosan. Nem fog összeesni a hab amíg tesztelgetjük.
 Ha megfelelő a massza, habzsákba töltjük és a szilikonos sütőpapírra kis halmokat nyomunk. Egy órán át szárítjuk. Ha a felülete megbőrösödött, előmelegített sütőbe 140 fokon 15-20 percig sütjük.
5.Ha megfelelő a massza, habzsákba töltjük és a szilikonos sütőpapírra kis halmokat nyomunk. Egy órán át szárítjuk. Ha a felülete megbőrösödött, előmelegített sütőbe 140 fokon 15-20 percig sütjük.
 Ha elkészültek hagyjuk hűlni a szilikonos lapon, vagy sütőpapíron. Ha kihűltek könnyedén leválaszthatóak.
6.Ha elkészültek hagyjuk hűlni a szilikonos lapon, vagy sütőpapíron. Ha kihűltek könnyedén leválaszthatóak.
 A csokikrémhez lassú tűzön egy kis lábasban az összes hozzávalót összemelegítjük. Ha az összes csokidarabka felolvadt,  hagyjuk hűlni. Amint kihűlt kenhető állagú lesz a krém és ezzel kenjük meg a makik egyik felét, majd összeragasztjuk őket.
7.A csokikrémhez lassú tűzön egy kis lábasban az összes hozzávalót összemelegítjük. Ha az összes csokidarabka felolvadt, hagyjuk hűlni. Amint kihűlt kenhető állagú lesz a krém és ezzel kenjük meg a makik egyik felét, majd összeragasztjuk őket.

Macaron (házilag)

Jó étvágyat :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése