Translate
2014. február 27., csütörtök
Finom fánk! :)
Hozzávalók:
250 g finomliszt
125 g rétesliszt
1 kávéskanál sikér
csipet só
20 g élesztő
25 g cukor (ez egy evőkanál) ha nem teszünk rá mázat, akkor 50 g cukor
1,5 dl langyos tej
60 g vaj vagy margarin
1 tojás
zsiradék a sütéshez,
porcukor a szóráshoz
Mázhoz:
150 g porcukor
1 tojásfehérje
vanília kivonat
kávéskanál citromlé
Dagasztóspirállal összekavarjuk.
Ebből rengeteg máz lesz, úgyhogy inkább csak kb. fél fehérjéből és féladag cukorból érdemes keverni.
Elkészítés:
A lisztet kimérem, hozzáadom a sót, a cukrot, megkeverem és mikróban meglangyosítom. Ezután belemorzsolom az élesztőt, olvasztott vajat, tojást és fokozatosan a tejet, összedolgozom úgy, hogy csak az egyik dagasztóspirált használom - így nem fog feltekeredni a tészta a spirálra. Lezárom a kelesztőtálat (vagy letakarom nylonnal a tálat). Langyos helyen a kétszeresére kelesztem, majd átgyúrom, 1,5-2 cm-es vastagságúra kinyújtom, és két különböző nagyságú pohár segítségével (3 és 7 cm-es) karikákat szúrok ki belőle. Lisztes felületen, konyharuhával (papírral) letakarva még egy kicsit hagyom őket kelni, majd forró zsiradékban kisütöm, ahogy a fánkot szokás, azaz először az eddig felül lévő oldalt sütöm az olajban (lefedni nem kell).
Még forrón - ahogy sül, adagonként, nagyon figyelni kell - bekenem a mázzal szilikonecset segítségével és egy tálkába nyomom, hogy cukorkák ragadjanak rá. Tálcára rakom sorban, a máz 2-3 perc múlva megszárad.
Csokimázat és kókuszreszeléket is használhatunk, az is nagyon finom.
Read more: http://www.wiselady.hu/2009/04/mekis-fank-donut.html#ixzz2uX3vfwrU
Jó étvágyat! ;)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése